Yazılım entegrasyonu, farklı yazılımların birbirleriyle konuşmasıdır. Entegrasyon işlemiyle bir yazılım diğerinden veri okuyabilir, kendi verisini diğerinin veri tabanına yazabilir veya bunların ikisini aynı anda gerçekleştirir. Günümüzde tamamen bir alana yönelik özelleşmiş çok iyi 3’üncü parti yazılım çözümleri bulunmaktadır. Bu çözümler her geçen gün kendisini iyileştirmekte ve yeni fonksiyonlar, modüllerle zenginleştirilmektedir. Böyle bir yazılımı sıfırdan geliştirmek veya mevcut yazılımınıza o özellikleri eklemek yerine mevcut yazılımınızı diğer yazılım ile konuşturmak daha akıllıca olabilir. Böylelikle zamandan ve paradan tasarruf etmiş olursunuz (tabiki o yazılıma bağımlı olmak gibi önemli bir problemi bilerek bu seçim yapılmalıdır).
Yazılımlarınız Birbirleri ile Konuşmuyor mu?
Muhasebeden, e-posta gönderimine, CRM uygulamalarından ödeme sistemlerine çok farklı alanlarda 3’üncü parti yazılımlarla yazılım entegrasyonu ihtiyacınız olabilir. Bunun dışında kendi sistemlerinizin de birbirleriyle konuşması, veri alması veya veri sunması da gerekebilir. Kendi yazılımlarınızın entegre edilmesi gerekiyorsa (özel durumlar haricinde), bu durum büyük ihtimalle uzun vadeli bir dijital dönüşüm planınızın olmamasındandır. Farklı dönemlerde anlık ihtiyaçlar oluşmuş ve her yeni ihtiyaçta farklı teknolojiler kullanılarak ayrık yazılımlar geliştirilmiştir. Ayrık yazılımlar bir süre sonra sorun yumağına dönmüştür. Bu durumla karşılaşmamak için Yazılım Danışmanlığı hizmeti almalı ve uzun vadeli dijitalleşme planı yapmalısınız. Yazılım entegrasyonu için her iki sistem de buna uygun olmalıdır. Entegrasyon için ideal koşul yazılımların iyi dokümante edilmiş API’larının (Uygulama Programlama Arayüzü) olmasıdır. İç yazılımlarınızın API’ları yoksa entegre edilmeleri çok zor ve maliyetli olabilir. Özellikle çok eski, API’ların bulunmayan altyapıların entegre edilmeye çalışılması yerine tek ve yeni bir sistemin sıfırdan geliştirilmesi tercih edilebilmektedir.
Kullandığımız altyapılar API öncelikli altyapılardır. Böylece sistemlerimiz ilk geliştirme sürecinde veya ihtiyaç oluştuğunda herhangi bir 3’üncü parti yazılımla kolayca entegre edilebilir. E-ticaret sitelerinde banka, kargo ve muhasebe sistemi entegrasyonu, kurumsal sitelerde sosyal medya ve e-posta entegrasyonu, genel olarak CRM ve ERP entegrasyonları en çok tercih edilenlerdir.
Kolay entegre edilebilir sistemlere sahip olmak için veya var olan yazılımlarınızın entegrasyon ihtiyaçları için bizimle iletişime geçiniz.